CEO OpenAI: Vertrek uit Europa niet uitgesloten

OpenAI zal zijn dienstverlening in Europa staken als blijkt dat het niet kan voldoen aan de lokale wetgeving. ChatGPT zou dan bijvoorbeeld onbereikbaar worden vanaf Europese IP-adressen.
Dat zei CEO Sam Altman eerder deze week op een bijeenkomst in Londen. Hij nuanceerde zijn uitspraak ook door aan te geven, dat hij wel zal proberen aan EU-wetgeving te voldoen. Als dat onmogelijk blijkt, gaan zijn API’s op zwart.
De Europese Unie werkt aan een wet die juridische grenzen stelt aan kunstmatige intelligentie. Binnen de nieuwe regels zou de burger bijvoorbeeld het recht krijgen om te klagen over AI-implementaties. De onzichtbare werking van een machine moet inzichtelijk en toetsbaar worden gemaakt als diens beslissingen wezenlijke impact op iemands leven hebben.
Maar ook zullen AI-makers moeten aangeven of en welk auteursrechtelijk beschermd materiaal is gebruikt om hun modellen te trainen.
De AI-wet is nog niet af. Hij wordt in juni besproken in het Europees Parlement. Dat kan tot inperkingen, uitbreidingen en aanpassingen leiden.
Deze juridische onduidelijkheid is mogelijk de reden dat Google zijn nieuwe AI-dienst Bard niet beschikbaar stelde in Europa. In bijna tweehonderd andere landen is Bard wel live.
Googles topman Sundar Pichai was woensdag op bezoek bij eurocommissaris Thierry Breton om over regulering van AI te praten. Pichai beloofde om, vooruitlopend op de nieuwe Europese wet, spoedig een gezamenlijke positie te formuleren met andere relevante spelers uit zijn omgeving en die Breton te geven voor afweging in de Commissie.

An “AI Pact” ahead of the EU AI Act.
Agreed with Google CEO @SundarPichai to work together with all major European and non-European #AI actors to already develop an “AI Pact” on a voluntary basis ahead of the legal deadline of the AI regulation. pic.twitter.com/fNTpMPlc49
— Thierry Breton (@ThierryBreton) May 24, 2023

Foto: Techcrunch (cc)

Lees hier het bericht