CBS: Bijna 32 miljard euro besteed bij Nederlandse webwinkels in 2020

In 2020 behaalden Nederlandse bedrijven bijna 32 miljard euro aan online omzet uit de verkoop van goederen aan consumenten. Een jaar eerder was de online omzet bijna 27 miljard. Dat blijkt uit een terugblik van het CBS op basis van lopend onderzoek naar het omzetniveau van de internetverkopen door Nederlandse bedrijven aan consumenten.
De internetomzet van Nederlandse bedrijven bereikte in 2020 het hoogste niveau sinds het begin van de meting in 2017. Toen waren de bestedingen bij Nederlandse webwinkels nog geen 20 miljard euro. Sindsdien werd er ieder jaar meer omgezet via de online kanalen dan een jaar eerder. De totale internetomzet van 2019 was fors hoger dan in 2018. Dit kwam vooral door een hogere omzet binnen de groothandel; deze ging echter gepaard met een relatief grote onzekerheidsmarge.
In 2020 werd bijna 60 procent van de online aankopen bij de Nederlandse detailhandel gedaan, wat gelijk staat aan een waarde van ongeveer 19 miljard euro. Ook kochten consumenten rechtstreeks bij webwinkels van de groothandel, daar werd ongeveer een derde van de online omzet behaald.
Fysieke winkels die ook online verkopen, de multichannelers, behaalden bijna 8 miljard euro aan online omzet in 2020. Ook voor de multichannelers is dit meer dan in eerdere jaren; vanaf 2017 tot en met 2019 lag de online omzet nog tussen de 5 miljard en 5,5 miljard.

Lees hier het bericht