Case: app certificeert duurzaamheid sport-evenementen

Hoe duurzaam zijn (sport)evenementen? Tata Consultancy Services bouwde de app ReScore om de duurzaamheidseffecten te meten. De organisator van de marathon van Amsterdam, Le Champion, brengt hem in Nederland in de praktijk.
Strategie

Duurzaamheidsambities Amsterdam
61 punten te verdienen

De Council For Responsible Sport is een Amerikaanse non-profit-organisatie die sinds 2007 bestaat. Het voornaamste doel is om duurzaamheidslabels af te geven aan grote sportorganisaties en dat doet de organisatie bijvoorbeeld voor de marathon van Chicago. Evenementen kunnen hierbij 61 punten verdienen op het gebied van duurzaamheid. Afhankelijk van het aantal punten krijgen ze een gewone, zilveren, gouden of evergreen-status.
De punten verdienen organisaties tijdens en rond het evenement door allerlei documenten aan te leveren in de categorieën ‘planning & communicatie’, ‘procurement’, ‘resource management’, ‘access & equity’ en ‘community legacy’. De status volgt altijd na het evenement omdat organisatoren relevante data zoals het daadwerkelijke energiegebruik en de vuilverwerking moet invoeren.
In Amsterdam is de organisatie al een jaar of tien met duurzaamheid bezig, zo legt racedirecteur René Wit van Le Champion, de organisator van de Amsterdamse marathon, uit. Dat heeft alles te maken met de betrokkenheid van de lokale overheid die op deze basis een vergunning verleent. “Wij werken bijvoorbeeld niet met single-use plastic en zo leer je wat er steeds beter kan. Het voordeel van de app is dat hij echt gericht is op sportevenementen.”
Doelstellingen

Procesoptimalisatie
Draagvlak creëren

Keith Peters, lid van het bestuur van de Council For Responsible Sports, legt uit waarom de app er kwam. “We werkten altijd met heel veel Excel-sheets en Dropbox-documenten. De systematiek is verder niet veranderd, maar het is veel gemakkelijker werken.” De toepassing zorgt volgens hem bovendien voor draagvlak bij de verschillende partijen, zoals sponsors, deelnemers, alsook de lokale overheid.
Bedenk maar even wat het zou betekenen voor Circuit Park Zandvoort-directeur Jan Lammers als hij precies weet wat hij allemaal uitstoot en hoe dat beter kan. De app wordt gebruikt door evenementorganisatoren en duurzaamheidspecialisten die bij de evenementen werken. Haley Price, die werkzaam is als hoofd sponsoring van Noord-Amerika bij Tata Consultancy Services (TCS): “We hebben het voor iedereen heel gemakkelijk gehouden om mee te werken en je kan rustig de tijd nemen om alle informatie goed bij elkaar te zoeken.”
Voor de Marathon van Amsterdam is het belangrijk om te leren van de andere aangesloten marathons, zoals die van Chicago, legt Wit uit. “Een marathon is een heel ander evenement qua duurzaamheid dan bijvoorbeeld een loop van vijf of tien kilometer. Wij moeten echt om de zoveel kilometer een post regelen voor eten en drinken. Het zou ideaal zijn om de gegevens van de andere aangesloten marathons te delen. Ook kan ik me voorstellen dat de gemeente graag meekijkt hiermee.”
Knelpunten

Gemakkelijker certificatieproces maken
Veel werk en manuren

Het was vooral de uitdaging om het certificatieproces wat gemakkelijker en toegankelijker te maken met behulp van de app, zo legt Price uit: “Dat was niet alleen belangrijk voor de organisatoren, maar ook om de app te kunnen schalen zodat meer evenementenbureaus uit de hele wereld het kunnen gebruiken.”
In de app zitten uiteindelijk ongeveer drieduizend manuren, dus het project is te vergelijken met een jaar werk. Price: “Het mooie was dat het een inspirerend project was voor de mensen van TCS om aan te werken. Ik krijg berichten vanuit de hele wereld dat ze nu ook de marathon willen lopen. Het heeft niet alleen effect op het event zelf, maar ook op de hele stad en alle betrokkenen.” Peters, van de Council For Responsible Sports, legt uit dat ze zich zo’n app anders nooit konden veroorloven. “Wij verdienen alleen geld aan de certificaten zelf.”
Resultaten

Label voor twee jaar
Groeiende ambitie

Inmiddels gebruikt een grote hoeveelheid evenementen de ReScore-app, zo legt Mark Bogaerts, director brand & sponsorship Europe/UK bij TCS, uit. De marathon van Chicago, die al een evergreen-status heeft, de marathon van Amsterdam en die van Londen zijn enkele voorbeelden. “De marathon van Londen wil in het eerste jaar al een evergreen-status bereiken. Het begint echt los te komen.” Price: “De lopers en sponsors vragen erom en de organisatoren weten dat ze daarnaar moeten luisteren.” Afsluitend: “Je krijgt het label voor twee jaar dus je ziet vaak dat de events in het jaar erop nog wat extra werk doen om het jaar daarna een stapje hoger te komen.
* Dit artikel verscheen eerder in het novembernummer van Emerce magazine (#192).
Over de auteur: Bas Hakker is Redacteur bij Emerce.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op sociale media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Lees hier het bericht