In het campagnepanel beoordelen drie deskundigen een actuele digitale campagne. Dit keer kijken ze naar de lancering van een nieuw label door KLM, iets dat niet vaak gebeurt. Het doel: IT’ers werven.
Campagnesite: techdata.klm.com
Klant: KLM
Bureaus: Kaliber
Gebruikte media: interne lancering in Eye Amsterdam voor KLM IT’ers, YouTube, Facebook, Instagram (breed bereik binnen doelgroep), LinkedIn (gericht bereik op gezochte profielen), niche kanalen zoals StackOverflow en Tweakers
Doel van de campagne: heel veel IT’ers werven en KLM als IT-werkgever profileren
Omschrijving
KLM Tech & Data is het nieuwe submerk van KLM, speciaal uitgerold om IT-talent te laten zien aan welke uitdagingen je bij de luchtvaartmaatschappij kunt werken. IT’ers werken verspreid over de organisatie, niet op één afdeling. Daarom is het lastig externen aan te spreken. En dus bundelen ze de IT-vacatures op één site onder een submerk: KLM Tech & Data. De lancering gaat gepaard met een nieuw contentplatform en de grootschalige campagne ‘UP FOR IT’. Het is de eerste fase van een meerjarig project.
Panelleden
Maarten Reijgersberg
Directeur Rauw.cc
“Gedurfde campagne in een behoudend landschap! En dan met name de combinatie van echte medewerkers als ambassadeurs en de fictieve cases. Ik vraag me af of de doelgroep zich écht aangesproken voelt door deze sci-fi- en adventure-trailers, maar het valt in ieder geval op. Dikke pluim ook voor de lancering van de campagne in Eye Amsterdam met alle KLM IT’ers. Ik ben iets minder enthousiast over de socialemedia-activatie. Ik mis een geclaimde hashtag: #upforit laat voornamelijk berichten van Bronto Skylift zien en #klmupforit toont helemaal niets. Verder ben ik benieuwd in hoeverre er is ingezet op employee advocacy. Mijn ervaring is dat je IT’ers werft met IT’ers. Voor zover ik het kan beoordelen is het nu vooral zenden vanuit de kanalen van KLM zelf. Naar deze socialemediakanalen wordt ook niet verwezen op campagnewebsite.”
Cijfer: 7
Robbert van Vlijmen
Eigenaar AIgents.co
“Het is duidelijk dat KLM groot inzet op deze doelgroep, waarbij kosten noch moeite gespaard worden. Je kunt denk ik stellen dat hoe meer focus en aandacht je hebt voor een bepaalde doelgroep, hoe beter je hen weet te bereiken. De website en de campagne zien er goed uit. De focus en het verhaal zijn duidelijk. Met name de uitwerking van de use cases zal de doelgroep aanspreken. Dit zou ook nog SEO-technische waarde kunnen hebben, zodat op termijn buiten de campagnes en eigen kanalen om ook traffic gegeneerd kan worden. Voor de betreffende doelgroepen geldt: ‘hoe technischer hoe beter’. Wat dat betreft zouden de use cases nog meer technisch de diepte in mogen gaan. Ik mis hier bijvoorbeeld de stack: welke tools, talen en frameworks worden gebruikt bij de betreffende cases.”
Cijfer: 8
Boudewijn de Jong
Eigenaar Pink Marketing
“Het idee achter een sub-website is niet uniek, maar de kwaliteit van de video’s en het platform valt op. Mijn angst bij een dergelijke campagne is dat het een one-off is en gedoemd is om langzaam uit te doven. Daarom is het goed om te lezen dat het een meerjarig project is. Heel de wereld is op zoek naar IT-talent, dus een dergelijk project moet ook de tijd krijgen om te groeien. Het grootste gevaar schuilt natuurlijk in de doorontwikkeling van de video’s, content en het platform. Qua mediadistributie is het lastig om te beoordelen. Iedereen die IT-professionals zoekt, zal deze kanalen inzetten. Qua boodschap, vorm en inhoud vallen ze in ieder geval wel op. Kijkend naar de ingrediënten lijkt alles aanwezig om dit tot een succes te maken.”
Cijfer: 7
* Dit artikel verscheen eerder in het novembernummer van Emerce magazine (#192).
Over de auteur: Erwin Boogert is chef online bij Emerce.