Brabantse partijen en internationale spelers realiseren gaminghub

Breda kan een wereldspeler op gaminggebied worden. Met die boodschap reisde Olivier Dauba, VP bij het grote gamebedrijf Ubisoft, gisteren af naar Breda. Daar tekende hij samen met de Provincie Noord-Brabant, Gemeente Breda, Breda University of Applied Sciences (BUas) een intentieovereenkomst om het ecosysteem in Breda en Brabant op het gebied van gaming te versterken.
Verstopt in Brabant bevindt zich een van de beste gameopleidingen ter wereld, zegt Martijn van Gruijthuijsen, Gedeputeerde Economie, Financiën, Kennis- en Talentontwikkeling van de Provincie Noord-Brabant. ‘De gamingsector is de grootste entertainmentsector ter wereld, groter dan films en muziek bij elkaar. Daarnaast kunnen technologieën als Virtual en Augmented Reality een belangrijke rol spelen in andere sectoren zoals de zorg, maakindustrie, logistiek en onderwijs. Als Brabant kunnen we de kans niet laten schieten om deze parel uit te bouwen met plek voor wereldspelers op het gebied van gaming en startups van studenten.’
Een belangrijk onderdeel van het ecosysteem wordt de Video Game Accelerator 2.0 op de BUas campus: een gebouw met ‘state-of-the art’ productiefaciliteiten. In labs werken studenten aan hun eigen games om deze vervolgens te vermarkten tot gaming startups. Onderzoekers kunnen er werken aan toegepast onderzoek voor de verdere ontwikkeling van videogametechnologie. Daarnaast zijn er demonstratiefaciliteiten en wordt de Accelerator een ontmoetingsplaats voor lokale, regionale en internationale bedrijven die uit de gamingindustrie komen of gebruik willen maken van de kennis en kunde uit deze sector.
Naast het fysieke Accelerator gebouw willen de samenwerkende partijen ook een internationaal ecosysteem opbouwen op het gebied van gaming. Dat betekent dat ze aan de slag gaan om internationale studio’s en strategische partijen aan te trekken en dat studenten en ander talent na hun studie gestimuleerd worden om verder te werken aan hun eigen games en startups. De Stichting Breda Game City gaat samen met partners aan de slag om ook een cultuur van videogaming in de regio te bevorderen met events, marketing en kennisuitwisseling. Daarnaast moet een fysieke hub de industrie toegankelijker maken voor publiek, met workshops en evenementen met maatschappelijke relevantie.
De plannen worden in detail uitgewerkt in het begin van komend jaar, met diverse inhoudelijke partners zoals bijvoorbeeld de Stichting Breda Game City, en met partners gericht op de acquisitie van (applied) videogame bedrijven voor de regio West-Brabant. De intentie is om slim voort te bouwen op bestaande initiatieven.

Lees hier het bericht