Boodschappen- en maaltijdbezorging cruciaal voor groei foodmarkt

De gestage opmars van boodschappen- en maaltijdbezorging blijft zorgen voor groei van de voedselmarkt. Dat blijkt uit de maandag verschenen FSIN Beleidsmonitor 2023.
Nederlanders geven steeds meer geld uit aan eten en drinken. In 2023 groeit de foodmarkt mogelijk naar een omzet 68,9 miljard; dat is een toename van 3,9 procent. De omzetstijging komt niet alleen door de prijsverhogingen. Consumenten eten en drinken ook vaker buiten de deur en kiezen in de supermarkt steeds meer voor luxe en gemak, zo blijkt uit de FSIN Beleidsmonitor 2023.
In 2022 herstelde de foodmarkt zich van de coronacrisis. De omzet van de totale markt steeg met 14 procent naar een omzet van ruim 66 miljoen. De omzet van Foodretail (supermarkten, speciaalzaken en boodschappenbezorging) groeide in 2022 met 5,5 procent naar 47,2 miljoen.
De omzet van Foodservice (horeca, catering, fastservice) steeg in 2022 met maar liefst 42,9 procent naar 19 miljoen. Desondanks is Foodservice nog niet helemaal terug op het niveau van voor corona.
Supermarkten weten het veroverde marktaandeel vast te houden omdat zij zich steeds meer bewegen op het gebied van de directe consumptie met kant-en-klaarmaaltijden en foodservice-producten, zoals sushi en versbelegde broodjes. Zeker nu veel consumenten de als (te) duur ervaren horeca inruilen voor goedkopere supers.
In 2023 stuwt de consument de fooduitgaven naar nieuwe records. Sectororgansatie FSIN verwacht dat deze ontwikkeling de komende jaren aanhoudt. Aanjagers zijn de jongere generaties, die steeds vaker buiten de deur eten en meer kiezen voor relatief dure gemaksoplossingen.
De sector kampt nog wel met een groot personeelstekort en veel zaken moesten daardoor in 2022 zelfs één of meerdere dagen per week hun deuren sluiten. Als dit niet noodzakelijk was geweest, had de totaalomzet van de sector naar schatting van het FSIN zeker 5 tot 10 procent hoger kunnen uitvallen. Twee derde van de bedrijven in Foodservice heeft te maken met omzetderving als gevolg van een gebrek aan personeel.
Het FSIN, opgericht in 2003, is een groeiende vereniging met ruim 220 aangesloten bedrijven, onder wie onder grossiers, fabrikanten en outlets.

Lees hier het bericht