bol.com presteerde minder goed in 2022

Bol.com heeft in een heel jaar minder omzet gedraaid door toenemende concurrentie. De handelsomzet (van alle verkopers samen) bedroeg 5,5 miljard euro, 1,9 procent lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de vanochtend gepubliceerde jaarcijfers van moeder Ahold Delhaize.
Bol.com maakte wel winst en leverde met 125 miljoen euro nog altijd een positief onderliggend EBITDA resultaat. Ahold wilde bol.com vorig jaar naar de beurs brengen, maar heeft de beursgang uitgesteld.
Online verkopen (vooral boodschappen) stegen 4,9 procent in het laatste kwartaal, voornamelijk dankzij de Amerikaanse markt. In Europa daalde de online omzet met 17,3 procent, Ahold schrijft dat toe aan lockdowns waarvan het bedrijf aanvankelijk profiteerde. De boodschappen bezorgdiensten groeiden overigens wel met 14,4 procent.
De volledige groep zette 23,4 miljard euro om in het vierde kwartaal, 5,9 procent meer dan een jaar eerder. De onderliggend operationele winst bedroeg 1 miljard euro en netto verdiende Ahold in het vierde kwartaal 809 miljoen euro.
Voor heel 2022 was er een omzet van 87 miljard euro, 15 procent meer dan een jaar terug. Onder de streep hield Ahold Delhaize 2,5 miljard euro over, tegen 2,2 miljard euro in 2021.
Ahold merkt naar eigen zeggen wel de invloed van inflatie. De gestegen prijzen van producten konden in Europa niet helemaal worden doorgerekend aan klanten.
Voor 2023 gaat de consensus uit van een groepsomzet van 89,6 miljard euro en een nettowinst van zo’n 2,4 miljard euro.

Lees hier het bericht