Bitkom: Duitsland loopt op digitaal terrein achter

De brancheorganisatie van de Duitse digitale en telecommunicatiesector, Bitkom, ziet een grote achterstand in de digitalisering in Duitsland. Bitkom-president Ralf Wintergerst plaatst Duitsland slechts op het middenveld als het gaat om de digitalisering van de economie en de samenleving in vergelijking met de wereld en andere EU-landen.
Bijna precies een jaar geleden presenteerde de federale overheid haar digitale strategie, waarin ze hoge doelen stelde.
Wintergerst is bijzonder kritisch over de digitale administratie, die hij een mislukte staat noemt. Bij administratieve digitalisering gaat het niet alleen om het digitaal aanvragen van hun paspoort of geboorteakte door burgers, maar vooral om het bieden van gedigitaliseerde en vereenvoudigde vergunnings- en rapportageprocedures voor het bedrijfsleven. De bureaucratie is momenteel het ‘grootste remblok’ voor digitaal Duitsland, aldus Wintergerst.
Als de federale overheid haar eigen doelen voor de volgende verkiezingen wil bereiken, moet ze haar digitale strategie bijstellen.
Volgens Wintergerst is er één gebied waar Duitsland de afgelopen jaren wel goed heeft gepresteerd in vergelijking met Europa: connectiviteit en de opbouw van telecommunicatie-infrastructuur, lees: breedbandinternet en mobiele telefonie. In 2025 zal ongeveer de helft van de huishoudens en bedrijven in Duitsland zijn voorzien van glasvezel.

Lees hier het bericht