Het slechte nieuws over de banken lijkt gunstig voor Bitcoin en andere cryptomunten. De bitcoinkoers begon de afgelopen dagen hard te stijgen tot zelfs boven de 26.000 dollar.
Aandelen op de Europese en Amerikaanse beurzen kleurden woensdag rood doordat de ene bank na de andere in de problemen is gekomen. Er is angst voor besmetting zoals dat ook in 2008 gebeurde, toen Amerikaanse banken omrolden omdat ze slechte leningen hadden verstrekt en er een zware financiële crisis volgde.
Ditmaal gaat het om op zichzelf staande gevallen, met totaal verschillende oorzaken. Het neemt niet weg dat beleggers al dan niet tijdelijk hun heil zoeken in crypto’s en goud.
Gisteren raakten de beurzen flink van slag door het slechte nieuws rond de Zwitserse bank Credit Suisse. De bank is al enige tijd onderdeel van een witwasonderzoek, kampt met verlieslatende investeringen en geruzie in de bestuurskamer. Toen duidelijk werd dat de belangrijkste aandeelhouder – de Saudi National Bank – financieel niet meer kon bijspringen, begonnen beleggers hun aandelen te verkopen.
Het herstel van de Bitcoin is opmerkelijk, want het afgelopen jaar heeft deze sector een minstens zo ernstige vertrouwenscrisis gekend, waarbij heel wat cryptobedrijven omrolden.
Bovendien zijn twee van de getroffen banken juist actief in de cryptomarkt. De Amerikaanse Signature Bank werd op 12 maart gesloten door regelgevers van de staat New York wegens verdenking van witwassen door klanten.
De Amerikaanse bank Silvergate kwam vooral in de problemen nadat het zaken deed met de omgevallen cryptobeurs FTX en handelshuis Alameda, allebei opgericht door Sam Bankman-Fried.
Silvergate heeft besloten al zijn activiteiten te staken. Klanten krijgen hun bij de bank aangehouden tegoeden volledig terugbetaald, belooft de dienstverlener.
De Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) raakte een week geleden in de problemen. SVB leende wereldwijd geld aan venture capitalists en durfinvesteerders in start-ups. De bank moest een verlies nemen op investeringen. Rekeninghouders kregen hierdoor het idee dat de bank in de problemen zou kunnen komen en namen massaal geld op.
Er ontstond de afgelopen dagen nog wel enige paniek rond de stablecoin USDC. Het bedrijf achter USDC had 3,3 miljard aan reservedollars gestald bij de Silicon Valley Bank.
Er is kans dat de cryptokoersen nog verder stijgen als het tempo van renteverhogingen wat wordt afgezwakt. De hoge rente maakte sparen aantrekkelijk, maar investeren in crypto niet.
Toch is ook de cryptomarkt nog lang niet uit de problemen. Cryptobank Anchorage Digital wil twintig procent het personeel te schrappen. De reden is onzekerheid op het gebied van regulering in de VS. Anchorage is de enige cryptobank in de VS die een federale vergunning heeft.
Foto Shutterstock