Belgische merk Cowboys ‘redt’ VanMoof met digitale sleutels

Het Belgische e-bike merk Cowboys schiet eigenaren van VanMoof fietsen te hulp door de digitale sleutels van hun fiets in een eigen ontwikkelde app op te slaan. Zonder die sleutel werken de fietsen van VanMoof niet. De vrees is dat de servers van het bedrijf op zwart gaan na een faillissement.
Aan VanMoof is surseance verleend, maar een redding lijkt niet nabij. De hoop was gevestigd op een overname door concurrenten Pon en Accell. De twee bedrijven zouden echter niet bereid zijn te investeren in de Amsterdamse fabrikant. Pon nam afgelopen september nog het Nederlandse fietsmerk Veloretti over, dat met elektrische stadsfietsen direct met VanMoof concurreert.
Eigenaren van een VanMoof-fiets krijgen het advies om een back-up van hun bluetooth-encryptiesleutels te maken.
Bikey is een eenvoudige app waarmee VanMoof-rijders hun digitale sleutel kunnen genereren en kunnen blijven rijden. De app is nu verkrijgbaar voor iOS en binnenkort ook voor Android.
Het softwareteam heeft er naar eigen zeggen een hele nacht aan gewerkt. Cowboy waarschuwt dat er nog fouten in kunnen zitten.
Op internet circuleert ook al een opensourceapp die hetzelfde doet. De VanMoof Encryption Key Exporter staat op het ontwikkelaarsplatform GitHub.
Verkoopsite Marktplaats wordt sinds enkele dagen overspoeld met advertenties met VanMoof fietsen. Het platform signaleert een stijging van 33 procent in het aanbod van VanMoof-gerelateerde advertenties.
Dat de animo niet erg groot is, komt omdat de fietsen van VanMoof nogal eens gebreken vertonen, waarbij unieke onderdelen moeten worden vervangen. Reparaties worden na een faillissement wel erg lastig.

Lees hier het bericht