Alle medewerkers van de Britse omroeporganisatie BBC zijn gisteren bevolen om TikTok van hun telefoons te verwijderen. De app wordt beschouwd als een dreiging omdat er ongecontroleerd veel data naar Chinese servers stromen en niemand weet wie er wat mee doet.
Formeel is het geen verbod maar een advies, maar de strekking is duidelijk. De omroep vertrouwt de sociale video-app voor geen meter.
De Britten maken overigens nog wel enkele uitzonderingen voor de Chinese dienst: voor redactionele en marketingdoeleinden wordt de inzet ervan niet verboden.
De BBC is niet de eerste omroep in Europa die de app verbiedt. In Denemarken staat de app vanwege een advies van een inlichtingendienst ook al op de zwarte lijst. En ook bij ambtenaren in landen zoals bijvoorbeeld Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland en bij de Europese Commissie.
TikToks moederbedrijf Bytedance zegt dat er geen reden tot zorg is en dat ze niet afluisteren. Chinese wetgeving gebiedt hen dat overigens wel te doen als ze daar om worden gevraagd.
De Nederlandse kabinet ontraadt sinds gisteren actief het gebruik van apps ‘uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland en Nederlandse belangen’ op hun mobiele werkapparatuur.
Foto: Yukiko Matsuoka (cc)