AWS derde cloudaanbieder in Nederland, overstappen moet makkelijker van ACM

Nederlandse bedrijven maken het meest gebruik van de clouddiensten van Microsoft Azure (63 procent). Een tweede plek is weggelegd voor Google Cloud Platform (34 procent) en pas op de derde plaats staat Amazon Web Services (20 procent). Dit blijkt uit onderzoek van IT-consultancy organisatie Axxes onder bijna 600 Nederlandse IT’ers. Opvallende cijfers, zegt de adviseur, aangezien AWS wereldwijd wel het grootste marktaandeel heeft.
De afgelopen jaren is het gebruik van cloudplatformen in het Nederlandse bedrijfsleven gemeengoed gewordwen. Wanneer organisaties eenmaal hebben gekozen voor een cloudplatform, blijven ze hier vaak trouw aan. Zo verwachten IT’ers dat hun organisaties over drie jaar nog volop gebruikmaken van Microsoft Azure (64 procent), Google Cloud Platform (33%) en Amazon Web Services (14%).
Het lijkt er dus niet op dat AWS de komende jaren in populariteit zal toenemen in Nederland. Slechts zeven procent van de IT’ers geeft aan te werken bij een organisatie die nog geen cloudplatform gebruikt.
De derde plaats voor AWS is mogelijk te verklaren omdat het de enige cloudprovider in de top drie is zonder datacenter in Nederland. Dat kan op technisch en wettelijk vlak natuurlijk verschillende nadelen met zich meebrengen. Om bijvoorbeeld aan de AVG te voldoen, zit je mogelijk veiliger met Google Cloud of Microsoft Azure.
Er komt zeer waarschijnlijk een onderzoek naar de concurrentie op de cloudmarkt in het Verenigd Koninkrijk. De Britse regulator Ofcom constateert praktijken die overstappen bemoeilijken.
Amazon en Microsoft hebben in het VK samen 60 tot 70 procent marktaandeel. Google in derde. Hooguit dertig procent gaat naar andere spelers. Tegen 5 oktober moet het marktonderzoek afgerond zijn.
De nieuwe Europese regels voor het aanbieden van ICT-diensten in een ‘cloud’ zijn in elk geval nodig om de markt voor zakelijke clouddiensten concurrerender te maken. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na het vervolgonderzoek naar overstapdrempels in deze sector.
Vorig jaar bracht de ACM een marktstudie uit over clouddiensten. Uit het vervolgonderzoek blijkt dat het onzeker is of de overstapdrempels bij clouddiensten voldoende snel en structureel op te lossen zijn op basis van de mededingingsregels. De aankomende nieuwe Europese regels zoals de Data Act en Digital Markets Act bieden meer perspectief op het snel en effectief oplossen van de geconstateerde marktrisico’s.
Aanbieders als Microsoft Azure of Amazon Web Services mogen het overstappen van clouddienst niet belemmeren door bijvoorbeeld onnodig hoge financiële of technische drempels op te werpen. Ook moeten bedrijven gebruik kunnen maken van clouddiensten van andere bedrijven terwijl ze de data laten staan bij het cloudbedrijf waarmee ze al werken.
Met de Data Act wordt het verplaatsen van data van de ene naar de andere aanbieder van clouddiensten makkelijker. Ook mogen er straks geen kosten worden berekend als een bedrijf zijn data bij een aanbieder van clouddiensten wil weghalen om over te stappen. Daarnaast pleit de ACM ervoor dat in de Data Act ook interoperabiliteit zonder obstakels wordt geregeld. Dat betekent dat het makkelijker wordt om gegevens uit te wisselen of systemen aan te sluiten bij de services in de cloud. Dat kan bijvoorbeeld door open standaarden voor communicatie tussen verschillende ICT-systemen. Zo lang de Data Act nog niet in werking is getreden, blijft het belangrijk dat bedrijven bij nieuwe contracten met cloudaanbieders goed kijken of en hoe ze kunnen wisselen van aanbieder en hoe de uitwisseling en het gebruik van
De ACM heeft na afloop van de marktstudie naar clouddiensten vervolgonderzoek gedaan naar concurrentierisico’s die het gevolg zijn van belemmeringen bij het overstappen tussen clouddiensten. Daaruit blijkt dat het onzeker is of met de huidige mededingingsregels de geconstateerde risico’s binnen een redelijke termijn structureel opgelost kunnen worden. Omdat de Data Act maar ook de Digital Markets Act een aantal belangrijke problemen sneller kan oplossen, stopt de ACM het vervolgonderzoek.

Lees hier het bericht