ASML steekt honderden miljoenen in nieuwbouw op TU/e-campus

De Technische Universiteit Eindhoven en chipmachinefabrikant ASML kondigen een nieuwe fase aan in hun langdurige samenwerking. Er komt een gezamenlijk onderzoeksprogramma en een nieuwe ASML-onderzoeksfaciliteit op de TU/e-campus, inclusief een state-of-the-art cleanroom.
De twee partijen ondertekenden een ‘memorandum of understanding’ om gezamenlijk een tienjarige strategische roadmap voor onderzoek te ontwikkelen op het gebied van plasmafysica, kunstmatige intelligentie, mechatronica en halfgeleiderlithografie. De TU/e en ASML zullen hier substantieel en in gelijke mate in investeren.
Daarnaast kondigde ASML aan dat de TU/e bezig is met het verlenen van een langlopend leasecontract op de TU/e-campus, waar ASML in de komende jaren een nieuwe onderzoeksfaciliteit zal realiseren om de vele competenties van zijn onderzoeksteam onder te brengen.
De nieuwe faciliteit zal ook beschikken over gedeelde werkruimten, vergaderzalen, onderzoekslaboratoria en een state-of-the-art cleanroom. De nieuwe cleanroomfaciliteit zal ook analytische en productieapparatuur bevatten in een open onderzoekslaboratorium dat ook beschikbaar is voor de TU/e, andere onderzoekscentra en industriële partners.
Met de realisatie van de beoogde faciliteit is een geschatte investering van enkele honderden miljoenen euro’s gemoeid. Het is de bedoeling dat de nieuwe faciliteit ruimte biedt aan meer dan vijfhonderd onderzoekers, waaronder enkele honderden medewerkers van ASML.
Foto: Bart van Overbeeke

Lees hier het bericht