‘Apple neemt chipfabriek in Arizona over’

Apple zou binnen paar jaar chips in een Amerikaanse fabriek willen laten maken, beweert Mark Gurman van Bloomberg. CEO Tim Cook zou dat hebben aangekondigd op een bijeenkomst met retailmedewerkers in Duitsland.
Apple zou al besloten hebben om een fabriek in Arizona voor dit doel te gebruiken.
Apple wil na de coronacrisis de afhankelijkheid van Apple van fabrieken in Azië verminderen, met name Taiwan, waar 60 procent van de processoren worden vervaardigd. De politieke spanningen met China zullen ook een rol hebben gespeeld.
Cook heeft het hoogstwaarschijnlijk over de fabriek in Arizona van Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., die momenteel in aanbouw is. TSMC is de exclusieve chipmaker van Apple, hoewel het ook NVIDIA, MediaTek, AMD en ARM als enkele van zijn klanten telt.
De fabriek in Arizona zal naar verwachting in 2024 gaan draaien, met een productie van 20.000 chips per maand en de mogelijkheid om 5-nanometerprocessors te produceren.
De Financial Times zegt dat de A17 mobiele processor die Apple momenteel ontwikkelt voor de iPhones van volgend jaar zal worden geproduceerd met behulp van de nieuwe technologie.
TSMC zou ook in gesprek met de Duitse regering om faciliteiten in het land te openen. Europa, net als de VS, wil ook halfgeleiderfabrikanten verleiden om fabrieken in de regio te openen.

Lees hier het bericht