Amsterdam Drone Week: ‘Een koffie bestellen per drone is enorm populair’

Het Ierse Manna Drone Delivery wil nog dit jaar zijn diensten op het Europese vasteland aanbieden. Dat vertelde oprichter en CEO Bobby Healy woensdag op Amsterdam Drone Week, een beurs annex congres gewijd aan drones. “We beginnen in elk geval in één land,” aldus Healy, zonder dat land specifiek te noemen.
Manna’s eerste grote doorbraak kwam twee jaar geleden toen supermarkt Tesco het bedrijf uitkoos om dronelevering te testen in de stad Oranmore, County Galway. Geen enkel ander dronebedrijf was een dergelijke uitdaging aangegaan.
Ruim 10.000 inwoners konden meer dan 700 Tesco-producten bestellen die met behulp van een drone van ruim een meter tot aan de deur werden bezorgd. De tijd van bestelling tot levering bedroeg minder dan drie minuten.
Inmiddels levert Manna vooral koffie en gebak aan klanten. “Veertig procent van onze omzet komt daarvandaan,” zegt Healy. De bezorgingen zijn in de basis winstgevend, er wordt geen verlies op gemaakt, maar Healy erkende wel dat het opschalen van de bezorgingen een uitdaging is. “Probeer maar eens te gaan naar 1 tot 10 miljoen bezorgingen per dag, dan loop je al snel tegen technische beperkingen en regelgeving aan.”
Healy gaf ook toe dat bezorgingen aan consumenten op het platteland moeilijk wordt. “Je hebt een bepaald volume nodig, bezorgen aan steden van minder dan 50.000 inwoners is niet rendabel.”

Aan de vraag ligt het niet, benadrukt Healy. “Mensen zijn bereid om te betalen voor iets wat ze snel nodig hebben. Iemand die aan het koken was heeft bij ons een enkele ui besteld. Hij of zij was er anders voor in de auto gestapt.”
De prijs voor een per drone bestelde milkshakevarieert van vijf tot zes euro, afhankelijk van of het gemaakt is met melk of ijs. Manna rekent daarnaast 4,20 euro voor bezorging. Klanten bestellen per keer gemiddeld voor 20 euro.
Manna wil vanaf 2024 zijn diensten in meerdere Europese landen aanbieden. “We kunnen de culturele verschillen nu nog moeilijk inschatten.” Het is dus nog maar de vraag of Italianen een espresso gaan bestellen.
Het geld voor internationale uitbreiding is er. Investeerders waaronder Molten Ventures, ff Venture Capital, Elkstone, Team Europe en Atlantic Bridge hebben Manna’s schatkist met meer dan 30 miljoen euro gevuld.
Foto’s ADW 2022

Lees hier het bericht