Amazon treft schikking met EU over verkooppartners

Amazon sluit een schikking met toezichthouders van de Europese Unie over de omgang met platformpartners, oftewel partijen die zelf producten aanbieden via de marktplaats. De EU maakte de schikking die al werd veracht zojuist bekend.
De schikking maakt een einde aan twee antitrustonderzoeken in Europa en vereist dat Amazon makers van rivaliserende producten gelijke toegang biedt op zijn website. Het gaat om de zogeheten Buy Box, waarop de knoppen Nu kopen en Toevoegen aan winkelwagentje staan. Amazon zal een tweede aanbiedingsdoos maken als er voldoende verschil is in prijs of tijdstip van levering. Plaatsing in de Buy Box is een belangrijke aanjager voor verkooppartners.
Verder mag Amazon niet-openbare informatie die het verzamelt over onafhankelijke verkopers gebruiken om daar zelf beter van te worden.
Verkopers die meedraaien in het Prime porgramma kunnen hun eigen vervoerders kiezen, en vervoerders kunnen communiceren met hun afnemers.
De overeenkomst kan een voorbode zijn van veranderingen bij Apple, Google en Meta, die ook in toenemende mate te maken hebben met eu-antitrustonderzoeken en nieuwe Europese wetten die gericht zijn op de technologiesector.

Lees hier het bericht