AI-zoekmachine voor gezichten onder vuur

De zoekmachine voor gezichten PimEyes is doelwit van een aanklacht van burgerrechtenorganisatie Big Brother Watch.
PimEyes maakt volgens Big Brother Watch namelijk op immense schaal inbreuk op de privacy van burgers. Het bedrijf verwerkt volgens de aanklacht biometrische data van miljoenen Engelsen op een onwettige manier.
De zoekmachine zou digitale surveillance, pesterijen en stalking op ongekende schaal mogelijk maken. De klagers vragen de Information Officer van de Engelse overheid een uitspraak te doen over de zaak.
Madeleine Stone, Legal & Policy Officer bij Big Brother Watch zegt in een geschreven verklaring: “Het gebruik van gezichtsherkenning om een enkele individu uit miljarden foto’s te plukken vormt een bedreiging van de anonimiteit zoals we dat nu kunnen.”
PimEyes zegt op zijn site: We maken publiek toegankelijke bronnen doorzoekbaar en geven enkel de hyperlinks. “En nee, we zoeken niet op sociale media omdat die platform het niet toestaan dat hun data worden gecrawld.”
Gebruikers van de zoekmachine PimEyes moet een of meerdere foto’s van een persoon indienen om te achterhalen waar elders op het web foto’s van die persoon te vinden zijn. De zoekmachine gebruikt hiervoor een systeem dat unieke gezichtskenmerken identificeert en koppelt.
De zoekmachine staat enkele zoekopdrachten gratis toe. Wie meer bronnen wil doorzoeken en wil doorklikken naar websites moet een abonnement nemen. Die beginnen bij 38 euro per maand en lopen op tot 377 euro.
Wie niet gevonden wil worden, moet zich afmelden bij de database. Daarvoor moet je een foto van jezelf opsturen ter identificatie en training van de machine. De ingezonden foto wordt binnen 48 uur weer verwijderd.
Foto: art_inthecity (cc)

Lees hier het bericht