Adyen ziet verbetering op de lange termijn na vrije val aandeel

‘Hoewel in onze resultaten te zien is dat er andere tijden zijn uitgebroken in de techsector, blijven we geconcentreerd op het bouwen van Adyen voor de lange termijn,’ aldus co-ceo’s Pieter van der Does en Ingo Uytdehaage in een brief naar aandeelhouders. De handel in het aandeel Adyen werd gisteren korte tijd stilgelegd, nadat de beurswaarde met 25 procent was gedaald.
Adyen verwerkt betalingen voor bedrijven als McDonald’s, Spotify en Uber.Het Nederlandse bedrijf zorgt ervoor dat deze bedrijven gebruik kunnen maken van betaalmethodes zoals iDeal, PayPal of creditcard.
Adyen heeft de naam zich weinig aan te trekken van kortetermijn-bewegingen in het aandeel, maar dat zal na de bekendmaking van de halfjaarcijfers een stuk moeilijker zijn, constateert beleggersvereniging VEB.
De totale volumegroei van deze groep bedrijven vertraagde sterk in het afgelopen halfjaar. Meer dan 80 procent van de totale groei van Adyens transactievolume komt voort uit bestaande klanten. Vooral in Noord-Amerika lijkt de (prijs)concurrentie van partijen als Stripe en Braintree (onderdeel van PayPal) te zijn toegenomen.
Terwijl de groei van het transactievolume en de netto-omzet van Adyen vertraagt heeft het Amsterdamse techbedrijf wel in hoog tempo nieuw personeel aangenomen. Volgens berekeningen van de VEB zijn de loonkosten per Adyen-werknemer over de afgelopen twaalf maanden opgelopen tot gemiddeld 136.000 euro, tegenover iets meer dan 100.000 euro een jaar geleden.
Adyen trapt pas in 2024 op de rem. Omdat de netto-omzet van Adyen vanaf dat moment harder moet gaan stijgen dan de loonkosten, kan de operationele marge toenemen richting de langetermijndoelstelling van meer dan 65 procent, denkt VEB. Adyen rekent voor de middellange termijn ook op een gemiddelde omzetgroei van 25 tot iets in de 30 procent per jaar.

Lees hier het bericht