Activisten doen weer beroep op adverteerders Twitter

Een coalitie van burgerrechtenactivisten drong er maandag bij adverteerders van Twitter op aan om een standpunt in te nemen nu eigenaar Elon Musk het verbod op tweets van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft opgeheven.
Het account van Trump was opgeschort na bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021. Trump lijkt overigens geen gebruik meer te willen maken van zijn account.
Musk heeft ook het persoonlijke account van de extreemrechtse Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene hersteld. Het parlementslid uit Georgia is een aanhanger van oud-president Donald Trump, verspreidde bizarre complottheorieën zoals die van Qanon en is een uitgesproken antivaxer. Vanwege desinformatie rond Covid raakte ze begin dit jaar haar account kwijt.
Een groep genaamd Stop Toxic Twitter-coalitie zegt dat Musk aan adverteerders had gezworen dat Twitter een weloverwogen aanpak zou volgen en een nieuwe raad voor het modereren van inhoud bijeens zou roepen.
In minder dan drie weken is Musk teruggekomen op elke belofte die hij deed aan burgerrechtenleiders en adverteerders, zegt Jessica Gonzalez, directeur van de media- en democratiegroep Free Press.
Deze maand klaagde Musk dat acties van activisten een enorme daling van de advertentie-inkomsten hebben veroorzaakt.
De abonnementsdienst Twitter Blue keert waarschijnlijk toch nog niet terug deze maand. Elon Musk wil eerst voldoende zekerheid dat er geen misbruik van wordt gemaakt.
Na de overname van Twitter beloofde Musk dat iedereen een blauw vinkje kon krijgen als er voor betaald werd. Voorheen was het vinkje voorbehouden aan beroemheden. Al gauw doken er klonen op van president Joe Biden en basketballer LeBron James.
De blauwevinkjesdienst wordt mogelijk ook nog aangepast: organisaties krijgen waarschijnlijk een ander kleurtje dan individuen.

Lees hier het bericht