ACM voert controle op nepkortingen op

Met de komst van de nieuwe regels schroeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de controle op nepkortingen op. Een korting moet een echte korting zijn op de laagste prijs die eerder gold.
De nieuwe, strengere regels gelden vanaf 1 januari 2023 voor alle Nederlandse ondernemers die producten of diensten aanbieden aan consumenten.
Met ingang van 1 januari is de ACM bevoegd toezicht te houden op de regels voor van-voor prijzen. Deze regels gelden voor alle vormen van van-voor prijzen, zoals doorgestreepte prijzen en percentages.
De prijs is een van de belangrijkste kenmerken van het product waarop de consument zijn aankoopbeslissing baseert. Consumenten mogen niet worden misleid met nepkortingen.
ACM geeft onder meer het volgende voorbeeld: Een bedrijf verhoogt de prijs van product X van 50 naar 70 euro, om vervolgens 25 dagen later een kortingsactie van 35 procent te starten. De prijs mét korting is volgens het bedrijf 45,50 euro. Met de komst van de nieue regels mag dit niet langer. De laagste prijs in de afgelopen 30 dagen was €50. De 35 procent korting moet dan ook over die prijs berekend worden. De korting bedraagt in dit voorbeeld dus ‘slechts’ 9 procent.

Lees hier het bericht