ACM beboet webwinkel TrendX voor misleiden consumenten

Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft webwinkel TrendX een boete van 100.000 euro opgelegd voor het misleiden van consumenten bij de verkoop van diverse consumentenartikelen. De webwinkel plaatste positieve reviews die nep waren en verborg negatieve reviews van echte klanten.
Begin 2020 ontving de ACM veel meldingen over webwinkel TrendX en startte een onderzoek. De ACM stelde vast dat TrendX positieve nepreviews op zijn website plaatste, maar negatieve reviews van echte consumenten niet plaatste.
Daarnaast vermeldde de webwinkel niet duidelijk wat de levertijd van het bestelde product was. TrendX maakte gebruik van dropshipping. Dit houdt in dat een andere partij de producten rechtstreeks vanuit het buitenland leverde.
Tijdens het onderzoek is de eigenaar gestopt met de website TrendX.nl, maar vervolgens op dezelfde voet verder gegaan met klooo.nl. Inmiddels zijn beide websites uit de lucht.
Bij het bepalen van de hoogte van de boete – 100.000 euro – heeft de ACM rekening gehouden met de actuele (financiële) omstandigheden van de onderneming. Met deze boete geeft de ACM een duidelijk signaal af dat webwinkels die zich op Nederlandse consumenten richten consumenten eerlijk en duidelijk moeten informeren.

Lees hier het bericht