Aantal uitgevoerde outbound telemarketing-campagnes lager

Het totaal aantal uitgevoerde outbound telemarketing-campagnes ligt 15 procent lager dan vorig jaar. Dit wordt deels verklaard door de herziene Telecommunicatiewet. Consumenten kunnen sinds 1 juli 2021 alleen na het geven van toestemming of als klant gebeld worden, wat gevolgen heeft gehad voor het volume. Ook de krapte op de arbeidsmarkt speelt een rol. Het tekort aan personeel vormt, net als in andere branches, ook een grote uitdaging voor de telemarketingsector. Dit blijkt uit de DDMA Telemarketing Benchmark 2023.
De Telemarketing Benchmark is een onafhankelijk initiatief van branchevereniging DDMA en de DDMA Commissie Telemarketing. Eind 2022 werd de eerste editie gepubliceerd met cijfers over 2021. In deze tweede editie zijn cijfers uit 2022 geanalyseerd, aangeleverd door 11 deelnemende contactcenters. Alle cijfers zijn te bekijken in een interactief dashboard, exclusief toegankelijk voor DDMA-leden en deelnemende contactcenters.
Net als een jaar eerder laten de cijfers uit 2022 zien dat telemarketing een effectief marketingkanaal is voor commerciële organisaties en goede doelen. Een op de vijf consumenten (18%) die gebeld wordt gaat in op een aanbod naar aanleiding van een outbound telemarketingcampagne. Daar staat tegenover dat 6,6 procent van de consumenten na een gesprek het recht van bezwaar (RVB) indient. De kans dat een campagne tot een verkoop leidt is dus bijna drie keer zo groot als de kans dat een persoon aangeeft niet meer gebeld te willen worden door de betreffende organisatie.
Het aantal RVB-inschrijvingen lag in 2022 wel hoger dan de 3,9 procent in 2021. Dit is logisch te verklaren door het vervallen van het Bel-me-niet-Register op 1 juli 2021. Consumenten die niet meer gebeld worden, kunnen dat sindsdien niet meer via dit register doen, maar moeten een RVB indienen bij de organisatie die hen belde.
De deelnemende contactcenters hebben in deze tweede editie van de DDMA Telemarketing Benchmark voor het eerst de campagneselectie gespecificeerd, op basis van drie opties: een trigger-based selectie (op basis van het gedrag of kenmerken van de klant), een marketingselectie (op basis van specifieke producteigenschappen of die van de klant) of ad random geselecteerd (alleen op basis van opt-ins, zonder aanvullende analyses). De resultaten laten zien dat bij trigger-based campagnes, ten opzichte van ad random campagnes, het campagnebereik vergroot, de conversie verdriedubbelt en het aantal recht van bezwaar-inschrijvingen daalt.

Lees hier het bericht