Aanleg glasvezel in Groningen hapert door faillissementen

Een kleine drieduizend huishoudens en bedrijven op het (Noord-)Groninger platteland moeten het voorlopig nog doen zonder snelle internetverbinding. De verdere aanleg van een snel-internetnetwerk ligt er momenteel stil vanwege het bankroet van Rodin Broadband Groningen, dat sinds 2017 in opdracht van de provincie werkte aan de aanleg van een internetnetwerk in de commercieel onrendabele buitengebieden. Deze week ging het commerciële zusterbedrijf ViberQ ook nog eens failliet.
Bij de start van het project had iedereen een roze bril op, blikt Rodin-directeur Verbarendse terug bij RTV Noord. Rodin Broadband won in 2017 de aanbesteding van Snel Internet Groningen, een paradepaardje van het toenmalige provinciebestuur. 4.500 zogenoemde ‘witte adressen’ in vooral het aardbevingsgebied zouden een snelle internetaansluiting krijgen.
Telecompartijen als KPN schreven zich niet eens in op de aanbesteding. Ze durfden het risico niet aan.
Vijf miljoen euro aan subsidie kreeg Rodin van zowel de provincie Groningen als de Economic Board Groningen (EBG). Daarbovenop verstrekte de provincie nog een lening van dertig miljoen. Zes jaar later is het geld grotendeels uitgegeven en heeft Rodin Broadband slechts 1.500 adressen aangesloten.
Rodin kreeg te maken met flinke tegenvallers. Vergunningen verkrijgen duurde lang, obstakels als wegen en kanalen bleken lastig te nemen en de grond zat vol met puin. Daarnaast kampte Rodin met personeelstekorten.
Inwoners begonnen te mopperen omdat ze lang moesten wachten op de beloofde snelle verbinding.
Intussen verslechterde de relatie tussen Rodin en de provincie omdat het bedrijf meer geld nodig had. Dieptepunt was de openlijke, ruzie tussen de provincie en Rodin. De bekabelaar plaatste oktober vorig jaar een open brief in het Dagblad van het Noorden waarin het vroeg om meer tijd en geld.
De Rodin directeur wijst erop dat de backbone (hoofdverbinding) grotendeels is aangelegd, evenals heel wat vertakkingen.
Curator Jan Hein Mastenbroek gaat op zoek naar een partij die de boedel en het netwerk dat Rodin heeft gebouwd wil overnemen.

Lees hier het bericht