Aandeel Apple procenten omlaag door Chinese ban

Het aandeel Apple opent zodadelijk een kleine drie procent lager op het nieuws dat de Chinese overheid een deel van zijn ambtenaren verbiedt om met iPhones te werken.
Gisterenavond sloot het aandeel daarom al 3,5 procent lager.
De Chinese overheid zelf bevestigt het niet officieel, maar de doorgaans goed geïnformeerde Wall Street Journal meldt het op gezag van bronnen met kennis van zaken.
Redenen om westerse hardware te verbieden op strategische overheidsposities zijn er meerdere. Enerzijds als represaille van vergelijkbare verboden in het westen. Immers, telecomhardware van Chinese makelij wordt liever gemeden en diensten als TikTok worden met argusogen aangeschouwd. En voor geavanceerde chipmachines, zoals die van ASML, gelden exportverboden.
Maar het is net zo goed een manier om westerse spionnen buiten de deur te houden. Immers, afgelopen voorjaar vroeg de Chinese overheid Apple nog de beveiliging in zijn hardware en software te verbeteren.
Beleggers in Apple zullen niet lang wakker liggen van de koersdip. Het aandeel staat vlakbij zijn historische piek en er zijn weinig signalen die op een aankomende kentering wijzen.

Lees hier het bericht