3,5GHz-frequenties voor 5G na zomer 2023 geveild

Minister Micky Adriaansens verwacht na de zomer van 2023 de 3,5GHz-frequenties voor 5G te kunnen veilen. Op zijn vroegst zijn ze dan begin 2024 te gebruiken.
Inmarsat gebruikt nu nog de 3,5GHz-band voor satellietverkeer. Omdat het 5G-netwerk van providers op 3,5GHz dit satellietverkeer te veel zou storen, kunnen telecombedrijven deze frequentieband nog niet gebruiken. Inmarsat wil het grondstation in Friesland echter verplaatsen naar Griekenland, maar die verhuizing zal pas op zijn vroegst in januari 2023 zijn afgerond.
Ook moet eerst het Nationaal Frequentieplan worden gewijzigd. In eerste instantie wilde de minister één blok van 100MHz beschikbaar stellen voor bedrijven en organisaties die lokale netwerken willen opzetten. Het ministerie heeft nu besloten het enkele blok van 100MHz te splitsen in twee losse blokken van 50MHz, boven en onder in de 3,5GHz-frequentieband.
De hogere snelheden en nieuwe diensten die met de komst van 5G waren beloofd komen pas met de 3,5 GHz band, met topsnelheden in de 26 GHz band.

Lees hier het bericht