Wat is een CMS?

CMS staat voor Content Management Systeem. In Nederlands dus een systeem om de inhoud c.q. content van jouw systeem of website te creëren, beheren en te bewerken.

Wat kan ik met een CMS?

Met een CMS kun je een webwinkel beginnen, bloggen, portfolio’s laten zien en nog veel meer. Voor vrijwel elk type website is wel een geschikt CMS te vinden.

Waarom zou ik een CMS willen gebruiken?

Er zijn vele voordelen van het gebruik van een CMS. Hier de grootste voordelen op een rij.

  • Gebruiksvriendelijk: vrijwel iedereen die met een computer kan werken kan in een CMS werken. Dus met een vrij laag kennisniveau is het mogelijk websites te maken met uitstekende inhoud.
  • Onderhoudsvriendelijk: De populairste CMS-systemen hebben regelmatig updates voor verbeteringen, snelheid, beveiliging en meer.
  • Kosten: Er zijn zeer goede CMS-systemen die gratis zijn en zonder investeringen kunnen worden opgezet. Als je bij de basis functionaliteiten blijft is het vaak alleen maar de kosten van een domein en de hosting. Dat kan al voor een paar euro per jaar.
  • Opzetsnelheid: Een CMS-systeem is een kwestie van installeren, gebruikers aanmaken en een ontwerp kiezen. En dan heb je vaak al een website draaien. Wil je meer functionaliteit is het vaak een kwestie van een plugin zoeken en installeren. Dit geldt ook voor het ontwerp. Voor de populaire systemen zijn er fantastische thema’s beschikbaar. Heel veel daar zijn gratis of voor een zelf laag bedrag aan te schaffen.
  • SEO: Vaak is een CMS al zo goed ingericht dat de basis SEO goed staat. Dat scheelt enorm veel werk. Hiermee is de kans dat Google je website meteen goed indexeert dus een stuk groter.
  • Gebruikersgroepen: Er zijn voor elke CMS-systeem talloze gebruikersgroepen te vinden die je helpen met vragen. Deze groepen zijn vaak zeer bereid om nieuwe gebruikers te helpen met allerlei vragen. Er zijn ook al vele beginner handleidingen geschreven. Je hoeft het dus niet allemaal zelf meer te bedenken. Bijna elk probleem wat je als gebruiker hebt is vaak door dit soort groepen al behandeld en opgelost.
  • Ontwerp: Vrijwel elke systeem heeft talloze gratis en betaalbare ontwerpen die je in een handomdraai kunt installeren waardoor je website er meteen zeer goed uitziet.

De nadelen van een CMS-systeem

Er zijn vele voordelen. Maar zoals altijd zijn er ook nadelen. Een aantal nadelen op een rij:

  • Updates moet je bijhouden: Grote CMS-systemen worden constant getest op kwetsbaarheden door de ontwikkelaars. Maar ook door mensen die minder goede bedoelingen hebben. Hackers zijn er in verschillende vormen. Helaas zijn er veel die een lek in dit soort systemen gebruiken om er zelf beter van te worden. Soms duurt het voordat een lek is gevonden en is opgelost. Dus het moment dat een update beschikbaar is loop je dus al achter. Meteen updaten is dan ook vaak het advies.
  • Hosting kan vrij kostbaar worden: Er zijn CMS-systemen die vrij zwaar voor een server. Heb je een online winkel met veel producten dan is een hostingpakket van een paar euro gewoonweg niet voldoende. Eén van de meest gebruikte CMS-systeem voor online winkels is Magento. Het is een zeer goed systeem om een online winkel te beheren. Het is alleen wel zeer zwaar voor een server. En hoe groter de winkel en hoe meer bezoekers. Hoe zwaarder en duurder de servers moeten worden.
  • Aanpassingen: Het kan zijn dat je website niet precies doet wat je wil en het is niet mogelijk om een plugin te vinden die dat probleem voor je oplost. Dan ontwikkelen van een dergelijke aanpassing kostbaar worden.
  • Overstappen: Vaak is het niet makkelijk om over te stappen naar een ander of eigen systeem. Er zijn dan vele zaken waar je aan moet denken omdat systemen net even wat anders in elkaar zitten. Het kost veel tijd en veelal is het ook vrij prijzig als je dit laat doen.

Welk CMS-systeem moet ik kiezen?

Dit is een vraag die je niet zomaar kan beantwoorden. Hier zijn de meningen op het internet enorm verdeeld. Ik kan je wel mijn mening geven. Van de vele systemen die ikzelf heb mogen gebruiken zijn er twee die ik het liefst gebruik. Dat zijn WordPress en Magento.

Magento gebruik ik professioneel voor winkels met meer dan 1000 producten. Het is naar mijn mening één van de betere platformen voor een online winkel. Het enige nadeel is wel dat je tegenwoordig minimaal één Magento specialist in dienst moet hebben of een derde partij moet inhuren om het te kunnen blijven gebruiken. Dat kan kostbaar worden als je veel wilt afwijken van de standaard.

WordPress gebruik ik zowel professioneel als persoonlijk. Opzetten van een WordPress website is tegenwoordig enorm eenvoudig. Ik gebruik voor nieuws websites, blogs, online winkels met minder dan 1000 producten, portfolio’s en ga zo maar door. WordPress is enorm veelzijdig en de community achter WordPress is enorm groot. Het beste van WordPress is dat je naast hosting volledig gratis een hele mooi website kunt opzetten.