De Beste 10 CMS-Systemen voor Beginners: Bouw Je Website Vandaag

Als beginnende websitebouwer is een Content Management Systeem (CMS) jouw beste vriend. Een CMS maakt het eenvoudig om webpagina’s te maken en te beheren zonder dat je diepgaande technische kennis nodig hebt. Maar met zoveel CMS-opties op de markt, kan het moeilijk zijn om te beslissen welke het beste is voor jouw behoeften. Daarom hebben we de top 10 CMS-systemen voor beginners samengesteld om je te helpen bij je keuze.

Wat is een CMS?

Voordat we dieper ingaan op de beste CMS-systemen, laten we eerst eens kijken naar wat een CMS eigenlijk is. Een CMS is een softwaretoepassing waarmee je eenvoudig digitale inhoud kunt maken, bewerken en beheren. Dit omvat webpagina’s, blogberichten, afbeeldingen, video’s en meer. Het doel van een CMS is om het webpublicatieproces toegankelijk te maken, zelfs voor mensen zonder technische achtergrond.

Waarom een CMS gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom een CMS een verstandige keuze is voor beginners:

 1. Gebruiksvriendelijkheid: De meeste CMS-systemen zijn ontworpen met de gebruiker in gedachten en vereisen geen codering of technische vaardigheden.
 2. Snelheid en efficiëntie: Met een CMS kun je snel inhoud publiceren, bewerken en beheren zonder veel tijd te besteden aan technische details.
 3. Veelzijdigheid: CMS-systemen bieden een scala aan functies, waaronder de mogelijkheid om verschillende soorten inhoud te publiceren en aan te passen.
 4. Gemeenschap en ondersteuning: Populaire CMS-platforms hebben actieve gemeenschappen en uitgebreide documentatie, wat handig is voor beginners.

Laten we nu eens kijken naar de top 10 CMS-systemen voor beginners:

1. WordPress

WordPress is misschien wel het meest populaire CMS ter wereld, en dat is niet zonder reden. Het is zeer gebruiksvriendelijk, heeft een enorme bibliotheek met thema’s en plug-ins en biedt uitstekende ondersteuning. Of je nu een blog, een zakelijke website of een online winkel wilt maken, WordPress kan het aan.

2. Wix

Wix is een toegankelijke websitebouwer die gebruikmaakt van een intuïtieve drag-and-drop-interface. Dit maakt het ideaal voor beginners die snel een aantrekkelijke website willen maken. Wix biedt ook talloze sjablonen en handige tools.

3. Joomla

Joomla is een open-source CMS dat een beetje meer technische kennis vereist dan WordPress, maar het biedt wel veel flexibiliteit. Het is geschikt voor grotere websites en heeft een actieve gemeenschap.

4. Squarespace

Squarespace is een geweldige keuze voor wie waarde hecht aan design. Het heeft prachtige templates en biedt veel controle over de visuele aspecten van je website. De interface is intuïtief en gebruiksvriendelijk.

5. Drupal

Drupal is krachtig en zeer aanpasbaar, maar het is waarschijnlijk meer geschikt voor gevorderde gebruikers. Als je bereid bent om wat meer te investeren in het leren van het systeem, kan Drupal indrukwekkende resultaten opleveren.

6. Weebly

Weebly is een andere eenvoudig te gebruiken websitebouwer met een focus op e-commerce. Het is geweldig voor het opzetten van online winkels en heeft handige functies voor het beheren van producten en betalingen.

7. Blogger

Blogger is een gratis blogplatform van Google. Het is perfect voor beginners die snel een blog willen starten. Het is echter beperkter in functionaliteit dan sommige andere CMS-opties.

8. Shopify

Shopify is het CMS bij uitstek voor e-commerce. Als je een online winkel wilt starten, biedt Shopify alles wat je nodig hebt, inclusief winkelwagentjes, betalingsverwerking en voorraadbeheer.

9. Jimdo

Jimdo is een eenvoudige websitebouwer die geschikt is voor kleine zakelijke websites of persoonlijke pagina’s. Het is gemakkelijk te gebruiken en biedt gratis en betaalde versies.

10. Ghost

Ghost is een CMS dat is ontworpen voor bloggers. Het is eenvoudig, snel en richt zich vooral op het publiceren van tekst en media. Als je een minimalistische blog wilt, is Ghost een goede keuze.

Hoe kies je het juiste CMS?

Nu je bekend bent met de top 10 CMS-systemen voor beginners, moet je beslissen welke het beste bij jou past. Overweeg de volgende vragen:

 • Wat is het doel van je website?
 • Heb je specifieke functies nodig, zoals e-commerce of blogmogelijkheden?
 • Hoeveel tijd ben je bereid te investeren in het leren van het CMS?
 • Wat is je budget?
 • Welke mate van aanpassing en flexibiliteit heb je nodig voor je website?
 • Heb je al ervaring met een bepaald CMS?

Het antwoord op deze vragen zal je helpen bij het kiezen van het juiste CMS voor jouw behoeften. Hier zijn nog enkele tips:

 1. Probeer meerdere CMS-systemen: Voordat je je definitieve keuze maakt, is het een goed idee om verschillende CMS-systemen uit te proberen. Veel van hen bieden gratis proefperiodes of hebben gratis versies met beperkte functies. Dit geeft je de kans om te ontdekken welk CMS het beste bij je past.
 2. Lees reviews en vraag om aanbevelingen: Het is nuttig om reviews van andere gebruikers te lezen en advies in te winnen bij collega-websitebouwers. Ze kunnen je waardevolle inzichten geven over de voor- en nadelen van elk CMS.
 3. Ondersteuning en gemeenschap: Controleer de beschikbaarheid van ondersteuning en de grootte van de gebruikersgemeenschap voor het CMS dat je overweegt. Een actieve gemeenschap kan je helpen bij problemen en het delen van tips en trucs.
 4. Toekomstige groei: Denk aan de toekomst. Als je plannen hebt om je website in de toekomst uit te breiden of aan te passen, zorg er dan voor dat het gekozen CMS je die flexibiliteit biedt.
 5. SEO-vriendelijkheid: Let op of het CMS SEO-vriendelijk is. Dit betekent dat het je de mogelijkheid biedt om je website te optimaliseren voor zoekmachines, wat essentieel is voor online zichtbaarheid.

Ongeacht welk CMS je uiteindelijk kiest, onthoud dat het belangrijk is om de tijd te nemen om vertrouwd te raken met de functionaliteiten en mogelijkheden ervan. Oefening en leren zijn de sleutels tot het succesvol bouwen en beheren van je website.

Een Content Management Systeem is de ideale partner voor beginnende websitebouwers. Met de keuze uit verschillende CMS-systemen is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften en doelen. Of je nu een eenvoudige blog wilt starten, een online winkel wilt bouwen of een complexe website wilt ontwikkelen, er is een CMS dat bij je past.

Denk goed na over je doelen, budget en bereidheid om te leren. Probeer verschillende CMS-systemen uit en kies degene die het beste past bij jouw behoeften. Met het juiste CMS aan je zijde, kun je snel en efficiënt een indrukwekkende website bouwen en beheren.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het vinden van het juiste CMS voor jouw project. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Veel succes met het bouwen van je website!